keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Pula-aika oli hurjaa

Tässä taannoin rupesin googlaamaan pula-ajasta ja lukemaan artikkeleita sekä ruokaohjeita. On meidän isovanhemmat olleet hurjaa joukkoa kun on oikeasti pärjätty niin vähällä. On suorastaan pakko nostaa heille hattu, en kyllä usko että tällaisena runsauden aikana kyettäisiin samaan. Silloin on hyödynnetty KAIKKI ja kaikesta on saatu ruokaa aikaan (ehkä erikoisin ohjein mutta pääasia että on pysytty hengissä).

Kahvi joka lähti ensimmäisenä säännöstelyyn, jatkettiin (ja myöhemmin korvattiin) paahdetuilla rukiin ja ohran jyvillä sekä voikukan ja maitikan juurilla ja sikurilla.

Paahtaisitko itse näistä kahvia? (kuvan lähde)

Sokeri joka joutui säännöstelyn alle samaan aikaan kahvin kanssa, oli kyllä aikamoinen luksus. Sitä sai kortilla ostettua vain 250g kuukaudessa. Ihmiset kyllä keittivät sitten siirappia sokerijuurikkaista ja käyttivät jonkin verran keinomakeutustuotteita kunnes nekin menivät säännöstelyyn..

Vaatteet ja kengät olivat myös kortilla, kirjaimellisesti. Ostoluvat vaatteisiin piti hakea kansanhuollolta ja ymmärtääkseni sieltä saatu lupalappukaan ei taannut että kauppiaalla olisi mitä myydä.. Lapset eivät saaneet uusia vaatteita vaan heille kaikki tehtiin aikuisten vaatteista ratkomalla ja uudelleen ompelemalla. Löysin netistä jopa kirjoituksen että tyttö oli löytänyt vintiltä kesäkalusteiden päälliset, ratkonut ja pessyt niiden kankaat ja teettänyt itselleen niistä  kesämekon. Ei taida moni tänä päivänä mennä ihan näin pitkälle..
Nahkat käytettiin sotateollisuuden hyväksi joten sitä ei ollut juurikaan saatavilla, näin ollen kengät piti tehdä puusta, pahvista ja paperista (miten nämä ovat toimineet märällä kelillä, sitä ei tarina kerro).

Paperikengät (kuvan lähde)

Löysin myös tarinan tytöstä joka oli ommellut tilkuista nukenvaatteita ja koska lankaa ei ollut, hän käytti neuvokkaasti hevosenjouhia, joita kylän raitilta lumen päältä löytyi.
Koska voi oli niukassa, sitä jatkettiin muussatuilla perunoilla, tehtiin niin sanottua "pottuvoita." Syksyisin oppilaat lähtivät keräämään metsästä puolukoita, jotta saatiin lauantaina kouluruuaksi sitten ruispuolukkapuuroa (olisi tänä päivänä superkiellettyä).
Jouluna ei syöty juurikaan riisipuuroa vaan se korvatiin ohrapuurolla.

Kuvan lähde
Kaiken kaikkiaan pula-aikaa kesti 15 vuotta ja sinä aikana voimassa oli jopa 51 eri ostolupaa. Aika hurjaa. Toisaalta niinä aikoina ei ole ollut muita vaihtoehtoja kuin käyttää omaa päätään jos aikoi saada ruokaa lautaselle tai vaatetta päälle. Niinkuin sanotaan: hätä keinot keksii.
..tuo sanontakin on tainnut syntyä niihin aikoihin.

                             Stay Tuned Honey
                                     Cee

Ps. Täältä löytyy muutamia pula-aikaisia ruokaohjeita.

2 kommenttia:

  1. Pieksut senthän, jonnekin olen tästä aiheesta kommentin heittänyt, liekö sitten tuonne julkiseen suositteluun. Äitini puhui paperikengistä ja tuossa ne nyt ovat. Kalossit laitettiin kenkien päälle. Kotipuolessa perunamuusi oli aina pottuvoita. Tosi mielenkiintoisia nuo vanhat asiat, ei ole enää keneltä kysellä kokemuksia. Kun vanhemmat oli elossa niin tuli kyseltyäkin. Joskin äitiä rupesi itkettämään jotkut vaikeat asiat, eikä kaikesta halunneet puhua. Hurjaa aikaa se on ollut. Itse olen ollut puolukoita keräämässä kouluaikana, se oli päivänselvyys että sinne lähdettiin.

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen halunnut kysellä faijalta näitä juttuja mutta kauheasti en kehtaa, etten aiheuta pahaa mieltä.. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää tarkemmin noista ajoista.
    Ai sinäkin olet joutunut metsään puolukan keruuseen? :D

    VastaaPoista