perjantai 22. tammikuuta 2016

Sata ruokaa tähteistä ja muita löytöjä..

Puhuin ennen lomalle jäämistä että haaveilin kirjastoon menosta ja pääsinkin käymään siellä.
Lähdin heti aamupäivällä metsästämään lukemista ja löysinkin heti ison pinon keittokirjoja.

Tykkään oppia uusia tapoja käyttää ruuantähteitä hyväkseni, inhottaa heittää hyvää ruokaa hukkaan. Niinpä ensiksi esittelen teille tuon ihanimman löydön jonka luinkin kirjastossa heti kannesta kanteen (okei se on pieni kirja)..

Sata ruokaa tähteistä

Tämä oli loistava kirja! En ole ennen tullut ajatelleeksi että voin esimerkiksi piilottaa joululaatikkojen jämät sämpylätaikinaan tai murekkeeseen, sekoittaa ne kasvispihvien perusmassaan tai laittaa ne sosekeiton pohjaksi. Tai että porkkana- ja perunalaatikkoa voi käyttää piirakan täytteenä..
Ja meillä jää aina riisiä yli tarpeen kun sitä tehdään, kirjassa on ohje miten siitä tehdään pyttipannua tai riisikroketteja. Miksi en ole itse tullut ajatelleeksi näitä?  Luultavasti olen (ainakin osittain) mutten ole uskaltanut mennä kokeiluissani niin pitkälle.

"Mihin piilotan nämä mustuneet banaanit?"

Olen vasta viimeisen kolmen vuoden aikana alkanut jalostaa tähteistä uusia gourmet-ruokia. Ja tähän asti suurin osa onkin onnistunut. Samoin teen mielelläni näitä
laitan-kaikkea-mitä-kaapista-löytyy-ruokia ja hyvin on onnistunut. Itse asiassa voin kertoa teille ohjeen ihanaan peruna-vuokaan, johon kaivoin netistä alkuohjeen ja muuttelin siitä sitten täysin omani - ja tämä oli sarjassamme "kaikkea mitä kaapissa sattuu olemaan."

Jauheliha-perunavuoka

- 500g jauhelihaa (osan/kaikki voit korvata soijarouheella)
- 1-2 sipulia (myös valkosipulia voi laittaa jos tykkää)
- 1-2 paprikaa (minä korvaan tämän bataatilla ja porkkanalla, Isäntä ei syö paprikaa)
- 1kg perunoita (ei tarvitse olla noin paljon jos on bataattia TAI voit korvata kaikki peruna-sipuliseoksella)
- 1- 1,5 tl kuivattuja yrttejä maun mukaan (itse tykkään Provencale-seoksesta mutta voit käyttää basilikaa, timjamia, persiljaa, oreganoa,rosmariinia...)
- reilusti suolaa ja pippuria
- 2-3 dl juustoraastetta (en tiedä paljonko, raastan aina kokkareen ja katson riittääkö se)
- 3 dl maitoa (tai ruokakermaa tai niiden sekoitusta)
(tähän ruokaan voi myös halutessaan laittaa kaikki tuorejuustojen jämät mausteeksi)

- Pilko sipuli ja kuullota se pannulla. Lisää joukkoon jauheliha (ja paprika). Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä (itse käytän lisäksi vielä grillimaustetta, jauhelihamaustetta ja paprikamaustetta). 
- Kuori ja viipaloi perunat, bataatti ja porkkana. Voitele uunivuoka ja lado pohjalle kerros peruna-bataatti-porkkana viipaleita. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Peitä perunat jauhelihalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Jatka samalla tavalla kerroksittain ja laita päällimmäiseksi perunaviipaleita. Valele ruoka maidolla.
- Kypsennä uunin alaosassa 225°c noin tunti. Loppuvaiheessa kannattaa laittaa peitteeksi folio ettei perunat ruskistu liikaa. MUISTA jättää vuokaan reilusti tilaa sillä sinne kertyy nestettä noista vihanneksista ja se kiehuu herkästi yli..

Tämä oli aivan uskomattoman hyvää ja halpaa ja joukkoon voit työntää lähes mitä tahansa kaapin pohjalta. Suosittelen!

Toinen hyvä kirja jonka löysin oli varmasti erikoisin keittokirja mitä olen tähän asti nähnyt.
Kati Rapian kirjoittama Käsi Keittiössä.


Kirja oli hellyyttävää luettavaa hauskoine kuvineen ja yksinkertaisine ohjeineen. 




Kokeilin jo tehdä Maltagliatia eli "itse tehty ja huonosti leikattu pasta."

Maltagliati - ohje

Tosin kokeilimme samalla kertaa vuosi sitten ostettua pastakonetta jota ei ole kertaakaan vielä käytetty eli en kaulinut ja leikannut käsin kuten ohjeessa. Mutta makuun se ei vaikuttanut.



Isäntä halusi myös tulla kokeilemaan uutta pastakonetta.. Ja Jäpäkin oli meillä joten pitihän hänenkin saada pyörittää kampea. :D Mitä enemmän kokkeja, sen parempi soppa.. eiku..




Samalla teimme myös soija-lihapullia ja ajattelin tehdä niistä tomaattisen kastikkeen jota söimme tuorepastan kera. Omnom :P


Joku päivä kokeilen tehdä lasagnea tuorepastalevyistä. On kuulemma herkullista.
..No ei ne mun löydöt vielä siihen päättyneet (mikä pitkäproosainen päivitys tästäkin taas tulee?) vaan löysin vanhan tuttavan - Hellapoliisin.


Nämä Kati Jaakosen kirjoittamat keittokirjat ovat olleet erittäin hyviä, tämä on yksi suosikkejani. Häneltä löytyy myös opiskelijan keittokirja jossa on yksinkertaisia ja edullisia ohjeita joka lähtöön. Ohjeet sopivat myös pienille perheille ja taloudeltaan muuten kireille ihmisille (minulle).


Nämä tortillapizzat on minulta vielä testaamatta mutta ovat kokeilulistalla. Meillä jää joka kerta pari tortillaa yli kun tehdään quesadilloja ja en haluaisi koskaan heittää niitä menemään mutta yleensä en keksi niille mitään jatkotarkoitusta ja joudun viskaamaan ne roskiin. Tämän ohjeen aion siis testata.


Kirjasta löytyi myös ohje juustosarville ja sain siitä idean. Kokeilin tässä yhtenä iltana tehdä näitä kroisantin näköisiä sarvia torttutaikinasta. Sulatin levyt, kaulin niitä hiukan ja leikkasin kulmasta kulmaan kolmion malliset palat jotka ensin sivelin aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustolla ja päälle ripotin juustoraastetta sekä viipaleista suikaloitua meetvurstia. Rullasin ne, valelin maidolla ja paistoin uunissa. Olivat muuten erittäin hyvää iltapalaa kun katseltiin telkkaria.

                                 Stay Tuned Honey
                                         Cee

Ps. Minä ja keittokirjat :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti