lauantai 30. tammikuuta 2016

Altered Book vs. Art Journal (+ #1)

Olet ehkä kuullut altered book tai art journal-termin ohimennen joskus ja ehkä törmännytkin altsu-postauksiin blogeissa sekä youtubessa.. Googlettamalla löytyy lukuisia sivuja (valitettavasti suurin osa englanniksi) joissa kerrotaan mitä tämä harrastus pitää sisällään..

Mitä sitten on art journaling? Entäs altered book?
Molemmat ovat mixed media-taidetta, erittäin vapaamuotoisia ja hyvin tekijäkohtaisia. Altered book (altsu, AB-kirja) on itselleni mieluisampi termi, se voi tarkoittaa miten tahansa muunneltua kirjaa, sisällön saa taiteilija yksin päättää. Art journal on tainnut alunperin tarkoittaa samaan tapaan muunneltua kirjaa/vihkoa, mutta sen tarkoitus on ollut toimia jonkinlaisena päiväkirjana/tapahtumakalenterina. Sittemmin nämä kaksi termiä ovat sulautuneet yhteen ja molemmilla voidaan tarkoittaa molempia.

Mitä tämän harrastuksen aloittamiseen tarvitaan?
Lähtökohtana toimii kirja. Se voi olla muistikirja, vihko (itsesidottu tai ostettu) tai se voi olla vaikka antikvariaatista löydetty vanha dekkari. Tai se voi olla nippu erikseen tehtyjä papereita jotka voit halutessasi sitoa lopuksi yhteen. Olen nähnyt samalla tekniikalla tehtyjä canvas-taulujakin mutta minusta se menee vain mixed media-taiteen puolelle.. Toki makunsa kullakin. Tämä on siitä mukava harrastus että tässä ei ole mitään oikeaa eikä väärää tapaa.
Kirjan lisäksi et välttämättä tarvitse niin yhtään mitään (altsuja voi tehdä vain sivuja taittelemalla) ja toisaalla saatetaan käyttää koko askarteluarsenaalia tämän totutukseen. 
On siis hyvin tekijäkohtaista mitä tekniikoita ja tarvikkeita haluaa käyttää. On varmaankin turvallisinta aloittaa lehtileikkeillä,liimalla,tusseilla ja maaleilla. Itse tykkään käyttää näiden lisäksi lehdistä leikattuja sanoja ja kokonaisia fraaseja, tarroja, leimasimia, valokuvia, kartonkeja, tapetin paloja, lankaa, elokuvalippuja... Kaikkea mikä nyt kirjan kansien väliin mahtuu. Mutta se on vain minun tapani, jokainen tekee tätä omalla tavallaan. Ja netti on tekniikoita pullollaan, googlettamalla löydät varmasti omaan tyyliisi ja tarpeeseesi sopivia vinkkejä ja ohjeita. 

Mistä aiheesta tekisin?
Kuten sanottu, kaikki riippuu yksin Sinusta. Art journalista voi nimensä mukaan tehdä jonkinlaisen kalenterin tai voit altsuttaa kissastasi. Olen kasannut pienen valikoiman tähän mutta vain mielikuvitus on rajana tässä taiteessa (varmaan siksi minäkin pidän siitä niin kovasti):
- Musiikki ja biisien lyrikat
- Sanonnat
- Matkailu
- Lapset
- Puoliso
- Rakkaus
- Sarjakuvat
- Runot
- Lemmikkisi
- Muoti
- Unelmat

..Mikä tahansa sinulle sopiva aihe siis käy. Voit myös tehdä kuten minä ja tehdä altsua lahjaksi puolisollesi teidän yhteisestä taipaleestanne. 

Mistä aloitan?
Tunnetaan myös "valkoisen sivun pelkona." Tuo alku on aina itsellekin hankala, mutta kun tarpeeksi kauan tuijotan tyhjää sivua enkä keksi muuta - räiskäisen siihen siveltimellisen maalia ja siitä se sitten etenee omalla painollaan. Jos et kuitenkaan ole tehnyt vielä ainuttakaan sivua kirjaasi, suosittelen että:
- revit ensin joka toisen sivun kirjastasi pois (noin suurin piirtein)
- liimaat kaksi sivua yhteen (mikäli kyseessä ei ole paksusivuinen luonnostelulehtiö)
- sivelet joka sivulle pohjatyöksi gessoa (tai jotain muuta paksua maalia)
Tälle pohjalle on hyvä lähteä muodostamaan taideteosta. Äläkä sure "virheitä," voit aina laittaa uuden kerroksen gessoa päälle ja tehdä uudelleen.

Mistä voit hakea inspiraatiota?
Minä olen hulluna Vickyn art journal-videoihin (luulen että olen maininnut tästä kerran..pari..viisi..) enkä usko että kukaan voisi sanoa hänen olevan taidoton siinä mitä hän tekee. Hänen kädenjälkensä on uskomatonta taidetta plus hänen ihana aksenttinsa on hyvin tarttuva :D
Tästä pääset Vickyn blogiin sekä videoihin.

Toinen upea art journal-artisti löytyi tässä joitakin aikoja sitten ja kun näin yhden videon häneltä, halusin heti nähdä kaikki loputkin! Mike Deakin on ihan mieletön taiteilija, mitä tulee altsujen tekoon ja hänen taiteiluaan on todella rauhoittavaa katsoa. Deakinillä on myös huumorintajua, hänellä on sarja Mission Inspiration-videoita joissa on hauska idea - en osaa selittää, mutta kannattaa katsoa.
Tästä pääset Mike Deakinin blogiin sekä videoihin.

Siinä on pari suurinta suosikkiani, vaikka toki seuraan monia muitakin..

Mistä minä olen aloittanut?
Itse aloitin aikanaan ensimmäisen altsuni teon siskoni inspiroimana. Tein sitä edelliselle miehelleni mutta se ei koskaan kerinny tulla valmiiksi. Sittemmin aloitin tekemään nykyiselle Isännälle omaa altsua aiheesta "meidän rakkaustarinamme" ja se on niin henkilökohtainen etten halua pysty jakaa siitä juurikaan mitään. Mutta ehkä sitten vuosien päästä kun saan sen valmiiksi, voin jakaa muutamia sivuja ja tekniikoita.. Yhden sivun kuvasin tänne ja se löytyy tämän linkin alta. Muita en valitettavasti paljasta toistaiseksi. Sen sijaan mulla on tuo niin sanottu "Testialtsu" jonka sivuille olen testaillut omatekoisia sabluunoita (jos et ole jo lukenut postaustani siitä, tässä on oikopolku) ja tehnyt joitakin aukeamia, muuan muassa seuraavan.


Kuvasin aluksi tarvikkeet joita useimmin aloituksessa käytän. 


Ja tietenkin kirja jonka kerroinkin aiemmin jo ottaneeni kirjaston tuulikaapista.

Tästä on hyvä lähteä liikkeelle.
Tai...Tai...

Mikä tämän vehkeen oikea nimi on? 


Eli valitsen tarpeen ja tekstuurin mukaan yleensä jonkin näistä työkaluista ja tällä tavoin pääsen jo hiukan yli "valkoisen sivun pelosta." Tässä tapauksessa minulla oli selkeä käsitys siitä mitä sivulla tulisi lukemaan ja yritin tehdä sille tekstille oikeutta.

Osittaiset raamit tulevalle tekstille.

Sekoitin gessoa ja mustaa akryylimaalia ja levitin sitä sudilla tuon sabluunan läpi reunustamaan tätä aukeamaa (valitettavasti kuvista en saa näkymään että reunus on harmaa eikä musta). Kesken kaiken päätin etten halua koko aukeamalle kehyksiä tällä tavoin joten jätin sen näin.Vaaleanvihreä väri on Distress Ink- sarjan "Crushed Olive" ja läiskät päällä ovat tumman vihreää vesiväriä. Lopputulos oli hienompi kuin osasin odottaa.


Seuraavaksi lisäsin alareunaan tulevan isoimman tekstin joka sitten määritteli paikan kaikelle muulle. Jouduin myös "varjostamaan" tuota leimausta punaisella Sharpie-tussilla.
Värjäsin myös noita kehyksiä hiukan Mermaid Lagoon-nimisellä musteella, joka on myös osa Distress-sarjaa.Valmis!
Kyseessä on siis Foo Fighters-bändin biisi "The Pretender" ja sen kertosäkeen sanat. 
En ollut ihan tyytyväinen tähän lopputulokseen ja tuntui että sivu kaipaa vielä lisää punaista joten peitin tuon vihreän osan sekä suurimman osan sinertävistä reunuksista ja räiskin siihen punaisella vesivärillä läiskiä. Ja tietenkin unohdin kuvata sen. 

Mutta tässä nyt kuitenkin näkyy kaikki tärkein.                               Stay Tuned Honey
                                       Cee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti